1. Niniejsza polityka prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji, w tym danych osobowych użytkowników serwisu www.kopalniawieliczka.eu  (dalej „serwis www”). 

  2. Administratorem danych użytkowników serwisu www jest Kopalnia Soli „Wieliczka” z siedzibą w Wieliczce (32-020) przy ul. Park Kingi 1 (dalej „kopalnia”). 

  3. Ochrona prywatności, w tym ochrona danych osobowych użytkowników serwisu www traktowana jest przez kopalnię w sposób priorytetowy.

  4. Korzystanie z serwisu www może wiązać się z ze zbieraniem przez kopalnię danych użytkowników. Informacje te mogą pomóc w poprawieniu naszej strony internetowej i lepszym dostosowaniu jej zawartości do potrzeb odbiorców. Gromadzone mogą być w szczególności informacje o lokalizacji użytkownika, IP urządzenia z którego korzysta, jego aktywności w serwisie www oraz tzw. pliki cookies. Serwis kopalni wykorzystuje pliki cookies wyłącznie do celów statystycznych, ale równocześnie umożliwia korzystanie z plików cookies podmiotom trzecim (Google Analitics).  Każdy w dowolnym czasie może usunąć zapisane do tej pory pliki cookies lub dezaktywować lub całkowicie je wyłączyć w przeglądarce internetowej lub wybierając odpowiednią opcję w programach typu Firewall.

  5. Przetwarzanie danych osobowych w serwisie www odbywać się będzie zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanego dalej „Rodo”). 

  6. Dane przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r., tj. przetwarzanie jest niezbędne do realizacji prawnie uzasadnionych interesów kopalni, jakimi są prowadzenie przez kopalnię serwisu www i informowanie przy jego użyciu o prowadzonej przez kopalnię działalności. 

  7. Dane zbierane są w celu zapewnienia użytkownikowi możliwości korzystania ze wszystkich funkcji serwisu www. 

  8. Dane przetwarzane są przez okres niezbędny dla zapewnienia użytkownikowi możliwości pełnego korzystania z serwisu www. 

  9. Każdy ma prawo dostępu do swoich danych, może je sprostować, usunąć lub ograniczyć ich przetwarzanie oraz żądać przeniesienia danych. 

  10. Użytkownikowi przysługuje prawo do sprzeciwu wobec przetwarzaniu jego danych. 

  11. Użytkownik ma prawo wnieść skargę na postępowanie kopalni do organu nadzorczego tj. Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa. 

  12. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale może być niezbędne do korzystania ze wszystkich funkcjonalności serwisu www. 

  13. Decyzje dotyczące podanych danych osobowych nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany. 

  14. Kontakt z kopalnią w tym z osobą pełniącą obowiązki inspektora ochrony danych, możliwy jest w formie pisemnej na adres siedziby podany na stronie www.kopalniawieliczka.eu   lub elektronicznej na adres: iod.sa@kopalnia.pl

  15. Wszelkie zmiany niniejszego polityki prywatności będą komunikowane użytkownikom serwisu www poprzez informacje zamieszczane w niniejszej Polityce prywatności.